Skrb za parket

Les kot naravni proizvod

• Les kot naravni material diha. To pomeni, da les glede na pogoje okolja iz svoje okolice črpa vlago ali jo vanjo oddaja (ravnotežna vlažnost).
• Pri spremembi klimatskih pogojev v okolici se spremeni tudi vlažnost zraka in pojavi se nabrekanje ali krčenje, kar imenujemo »delovanje« lesa.
•Zato nastanejo dimenzijske spremembe tal, ki posledično lahko povzročijo razpoke v spojih in ali izbokline.
• Naslednja tipična lastnost lesa so barvne variacije, ki so pri vsakem drevesu in za vsako področje rast drugačne. Zato so možne barvne razlike znotraj posamezne proizvodne serije ali različnimi serijami.
• Načeloma teh lastnosti ne smemo obravnavati kot negativne, ampak zgolj kot značilnost lesa, ki je naravni material.

Preventiva

Svoje lesene površine oz. stopnice zaščitite pred peskom, kamenčki in vodo. Priporočamo lovilnike nesnage oz. predprostor, kjer se očisti osnovna nesnaga. Klobučevinasti podstavki pod stoli in mizami preprečujejo nastanek prask. Pohištvo in druge predmete notranje opreme nameščajte previdno. Ko so tla položena, zaradi sončnega sevanja prihaja do značilnih sprememb v barvi lesa, ki so odvisne od intenzivnosti virov svetlobe. Različne vrste lesa se glede na vrste in obsega sprememb odzivajo različno, spekter pa obsega vse od porumenelosti preko potemnitve ter vse do obleditve. Pri vrstah lesa merbau, kambala, doussie (afzelia) in jatoba so te spremembe v barvah izrazitejše. Če uporabljate stole s kolesi, jih je potrebno opremiti s standardnimi, mehkimi kolesi (tip W). Poleg tega v pisarnah priporočamo uporabo ustreznih zaščitnih podlog.

Koristni nasveti

Idealna klima za dobro počutje človeka, pa tudi za naš asortiment parketov in stopnic, je približno 20°C in 50% relativne vlažnosti zraka. Da bi čim prej bolj zmanjšali t.i. »delovanje« lesa, priporočamo, da takšno idealno klimo v prostoru ohranjate preko celotnega leta. Priporočamo, da v kurilni sezoni prostor večkrat na hitro prezračite. Daljše zračenje pozimi povzroči še dodatno znižanje že tako nizke vlažnosti v prostoru, zaradi česar v lesu nastajajo razpoke.

V kurilni sezoni poskusite v prostor namestiti čim več virov vlage. Pri tem je še posebej v pomoč uporaba vlažilcev zraka (izparilnikov) že ob začetku kurilne sezone. Izogibajte se velikim nihanjem prostorskih klimatskih pogojev.

Kdaj je potrebno čiščenje?

Redno čiščenje ali čiščenje za vzdrževanje izvajajte vedno takrat, ko se lesena tla ali lesene stopnice umazane. Pri tem najprej s pomočjo omela, ščetinaste krtače ali sesalnika za prah odstranite grobo umazanijo. Umazanija v obliki prašnih zrnc in kamenčkov povzroči praske na površini in jo zato potrebno tako odstraniti. Drobnejšo umazanijo ali prah lahko odstranite z navlaženo metlo ali krpo (kot bi jo vzeli iz pralnega stroja po končani centrifugi). V vodo za brisanje dodajte ustrezno čistilo za to vrsto obdelane površine. Lesenih tal ne polivajte z vodo. Redna nega je po nakupu vaših tal najboljša investicija!

Čiščenje parketa ProVital

ProVital predstavlja površino iz naravnih, rastlinskih surovin v svilnato mat zgledu z odprtimi porami.

Več ...

Čiščenje parketa ProActive

ProActiv je površina s končnimi nanosom olja, izdelanega na osnovi rastlinskih naravnih olj, ki parketu/ stopnicam podarijo mat, naravni izgled por.

Več ...

Čiščenje parketa ProStrong

Tovarniško nanešen sistem za zatesnitev parketa je sestavljen iz 7 medsebojno prilagojenih plasti v rahlo sijajni izvedbi.

Več ...